Wednesday, April 16, 2008

Berries everywhere

I still remember early summer back then...went for berries picking at Dandenong...an hour journey by train...after that another half an hour by bus and a further 40 minutes of walking...yes, it's quite far but what a journey it is... for a change, no more busy city life or hectic schedules...just us and the nature plus a lot of berries...

Yup, just pick yourself

Nice view, fresh air, good weather...what more can we ask for...

Are we there yet??? Nope, still got a few kilometers left...

Simply breathtaking...

Boysenberries...

I never knew that strawberries got flowers till now...

Catch of the day

Bak kata Kakja, strawberries kat Australia & NZ memang manis... Yup, it's really difference from the one in Cameron Highlands...masam, you need to add sugar to sweeten it...but not in here...memang manis, especially kalau terus 'ngap' dari pokok (huhu, harap2 dia org tak sembur pesticide la, but hey, I'm still alive & kicking, rite???)

Not sure what this is, Raspberries kot???

Fat, juicy plums...

Cherries kot???

Tired of taking pictures of berries...tangkap gambar bunga la pulak...

Ermm, smells nice

Sangat cantik...

On the way home...tired...but it was really worth it...

P/s Are sure Kakja nak keje petik strawberry??? huhu, I've already experienced it and boy, it was really tiring...

10 comments:

Inah said...

kutip strawberi??nakkkkkk jugak..mcm sedap je..yummy :)

budleee said...

WAH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

berries...

i love berries :)

rasperry, boisonbery, blueberry, cherry, strawberry.

hmmm kat sini kan susah dan mahal utk bende2 tu

so ape nak buat

minum sunquick berry mix jer :(

Dayu said...

i'm amazed!!! -and a bit jealous-

Bila dayu nak dpt further master ni -kat oversea eh-?

anyway..smpai bila kat sana? nak pesan berries ni...heheheheh

Honeylemon said...

wah!!!........excited sgt nmpak buah2an tu... esp strawberry.. apasal bunga strawberry tu putih ekk? napa bkn red ker.., pink ker...ahakssss...

Syam said...

hayooo...syoknya main kutip-kutip pas tu makan...kalau buat muffin sedap nih

^eMiKo^ said...

i'd agree with you that the strawberry is really sweet...
but i like cherries better... hehe.. kalo kt cameron..ya ampun... pejam mte mkn.. hehe..

love the pictures!!

eedany said...

wah bestnya... saya berangan kan, sambil petik strawberry sambil menyanyi n petik berries sambil ngap masuk dalam mulut.

kat sini mahal woooo.

:)

ja-anuar said...

Wan... strawberries + icing sugar + whipped cream = manyak sidap!!!!

.roziana. said...

nak pesan lagik ni..balik sini bawak balik stroberi 2 dozen pls.apa?nak bagik lebih?BOLEHHH!! janji free.. tengkiu.. ni yg makin capt. syg ni..

riken said...

uittt, lupa nak reply comment kat sini ker???

inah:
tu la, sedap tau...manis ajer tak macam kat cameron punyer...

budleee:
yup, same goes with me...suka sangat dengan semmua jenis berries nie...sedap...

dayu:
takper, pelan2 kayuh...who knows nanti dayu bleh honeymoon kat sini ker??? lagi best...

honeylemon:
huhu, kalau soalan tu mmg susah skit nak jawab...jap2 nak buka buku botanical jap...

syam:
yup, sedap kan...betul gak tu...nanti nak try buat muffin laaa...

emiko:
glad that u liked it...huhu, tu la, strawberry kt cameron tu nk kena tambah gula baru sedap...

eedany:
takper, kalau eedany datang sini karang kita makan strawberry hari2 yer...

kakja:
huhu, betul tu....sedappppppp sangat....

roziana:
huhu, bukan kat giant pun ader ker???